zondag 9 augustus 2009

Mouzon-SedanZaterdag 8 augustus 9u vertrek vanuit Mouzon naar Sedan, de zon schijn maar er zijn ook wat kleine wolkjes.
Het weerbericht ziet er nog steeds goed uit.
We zijn absoluut zinnens niet ver te varen, om 11.10u meren we aan in Sedan aan de kade.

Piet beslist te gaan lopen en ik ga naar de plaatselijke markt.

In de namiddag besluiten we toch nog naar het supermarktje te gaan en wanneer we bij terugkeer op de brug aan de haven zijn, merken we dat een schip zich tussen ons en de eerstvolgende aanlegsteiger gaat aanmeren.
De plaats is eigenlijk te klein voor dit schip en het zal ons, of beschadigen, of er net niet tussen geraken.
Vanaf de brug is dit moeilijk in te schatten en ik haast me om eventuele problemen te voorkomen (Piet kon niet omdat we te zwaar beladen waren).
Het is een Zwitsers schip en hij ramt er zich zodanig tussen dat wij geprangd worden tegen de kade.
Gelukkig was ik bijtijds anders hadden we schade opgelopen, ik kon nog net de stootkussens hoger plaatsen en ze zo vasthouden tot hij volledig aangemeerd lag.
Piet, die ondertussen bij de boot toegekomen is zegt hem dat we ’s anderendaags rond 8.15 u weg willen en vraagt of hij dan even uit de plaats weg wil varen om ons eruit te laten, hij moppert.
Even nadien komt hij terug en stelt voor om ons schip morgenvroeg er zonder de motoren aan te zetten uit te duwen, Piet zegt hem beleefd dat we dat niet doen. Enkele meters achter ons is een ramp en die zouden we dan onvermijdelijk raken.

Historisch:
Het kasteel van Sedan gebouwd op een rots en verspreid over
35.000m2, de grootste vestiging in Frankrijk, was generaties lang in handen van de familie La Marck. Later werden er nog vele versterkingen aangebracht om te kunnen weerstaan aan de steeds toenemende mate van aanvallen.
Op sommige plaatsen zijn de muren zelfs 20m dik.
Buiten de rol die het kasteel dikwijls gespeeld heeft ter defensie, werd hier op 11 september 1611, Henri de la Tour ‘d Auvergne, graaf van Turijn geboren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

26 mei test